top of page
header_edited_edited.jpg

Σωματική Ψυχοθεραπεία, Ψυχοσωματικά, Αυτογνωσία του σώματος

   

       Κάθε εξωτερικό ερέθισμα μας δημιουργεί συναισθήματα, συναισθήματα, που δεν είναι πάντα ευχάριστα. Μάλιστα, όσο πιο δυσάρεστα είναι, τόσο προσπαθούμε να τα απωθήσουμε. Θα λέγαμε ότι τα συναισθήματά μας είναι η αίσθηση που δημιουργείται από τις αντιδράσεις του σώματος στις σκέψεις μας, στην δραστηριότητα του νου μας. Το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτή την σκέψη, δίνει μια “απάντηση”. Αν η ανταπόκριση γίνει αντιληπτή από εμάς τότε έχουμε ένα συναίσθημα. Στην περίπτωση που κάποια εντύπωση, κάποια πεποίθηση, κάποια ανάμνηση, δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, δηλαδή βρίσκεται στο υποσυνείδητό μας για τους όποιους λόγους, το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σημασία για το σώμα. Αυτό ανταποκρίνεται στην υποβόσκουσα πεποίθηση χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν εμείς έχουμε επίγνωση ή όχι.

     Το σώμα μας όπως και ο περίγυρός μας, η ζωή μας, οι συνάνθρωποί μας, μάς “μιλάνε” και μας αποκαλύπτουν διάφορες πληροφορίες. Το πρόβλημά μας είναι πως θα μάθουμε να τις διαβάζουμε και πως θα αποκρυπτογραφούμε τα μηνύματα. Επιπλέον, το σώμα μας δεν θα μάς πει ποτέ ψέματα. Ο νους μας θα μάς ξεγελάσει, αλλά το σώμα θα ανταποκριθεί σε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε και όχι σε ό,τι νομίζουμε ότι πιστεύουμε. Θα συλλάβει την πραγματική μας πεποίθηση και όχι την υποκριτική. Αρκεί να το παρακολουθούμε προσεκτικά και να μάθουμε να “διαβάζουμε” τα μηνύματα του.

      Εκφράσεις όπως «έχω έναν κόμπο στο στομάχι» ή «η καρδιά μου θα σπάσει» όταν έχουμε άγχος, αλλά και «νιώθω ένα βάρος στο κεφάλι μου» ή «δε μπορώ με τίποτα να κοιμηθώ» σε περιόδους θλίψης, είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένες.. Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά παραδείγματα που δείχνουν την άμεση και άρρηκτη σχέση που έχει η ψυχική μας κατάσταση με το σώμα μας.
 

Τι είναι όμως τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και ποια τα πιο συνηθισμένα;

      Ψυχοσωματικά ονομάζονται τα σωματικά συμπτώματα τα οποία, παρά το γεγονός ότι στον τρόπο εκδήλωσης τους μοιάζουν με τις αντιδράσεις που προκαλεί μια βιολογική ασθένεια, δεν οφείλονται σε κάποια παθολογική ή οργανική αιτία. Οι ψυχοσωματικές αυτές αντιδράσεις αποτελούν μια δίοδο έκφρασης των απωθημένων δυσάρεστων συναισθημάτων μας, που δε βρίσκουν άλλο τρόπο να εξωτερικευτούν. Με μεγαλύτερη συχνότητα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα με ταχυκαρδία ή τσιμπήματα στο στήθος, το αναπνευστικό σύστημα με δύσπνοια, ταχύπνοια ή ακόμη και δημιουργία άσθματος, τις διατροφικές συμπεριφορές με εκδήλωση ανορεξικών ή βουλιμικών συμπτωμάτων, καθώς και το ενδοκρινολογικό σύστημα, με την απότομη αυξομείωση των ορμονών στον οργανισμό.

      Αν μέσω της αυτοπαρατήρησης και της ωρίμανσης του «είναι» μας έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχουν συνειδητά και ασυνείδητα χαρακτηριστικά, τίθεται το ερώτημα πώς θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο ασυνείδητο περιεχόμενο του εσωτερικού μας κόσμου. Εδώ θα ερευνήσουμε έναν από τους πολλούς πιθανούς τρόπους, μια “πύλη” θα λέγαμε, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στην επαφή με το υποσυνείδητό μας. Η “πύλη” αυτή είναι το σώμα μας και οι αντιδράσεις του.

 

Ποιός επιλέγει τη Σωματική Θεραπεία; Την επιλέγουν  εκείνοι που:

  • Νιώθουν ότι το να μιλούν για τα προβλήματά τους δε βοηθά από μόνο του

  • Έχουν μια έντονη τάση να προσεγγίζουν τα πάντα με εγκεφαλικό τρόπο

  • Επιθυμούν να έρθουν πιο πολύ σε επαφή με τα συναισθήματά τους

  • Δυσκολεύονται να περιγράψουν τα προβλήματά τους με λόγια

  • Εκφράζουν τα ψυχολογικά προβλήματα σωματικά, μέσω ασαφών συμπτώματων και πόνου

 

Τι μπορείτε να δουλέψετε με τη Σωματική Θεραπεία;  Με τη σωματική θεραπεία μπορείτε:

 

  • Να μάθετε τρόπους να χαλαρώνετε με το σώμα σας

  • Να αυξήσετε τη συνειδητότητα του σώματος

  • Να έρθετε σε επαφή και ισορροπία με τον εαυτό σας

  • Να χαλαρώσετε την αναπνοή σας

  • Να μάθετε να χρησιμοποιείτε το σώμα σας για να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας

  • Να είστε σε θέση να νιώθετε συνειδητά τις εντάσεις και τα συναισθήματα που έχουν εγκλωβιστεί στο σώμα

  • Να εκφράζετε τα συναισθήματά σας

  • Να μάθετε να κατανοείτε το σώμα σας, τη στάση του, τις εκφράσεις και τα μυνήματά του

 

Ποιούς μπορεί να βοηθήσει η Σωματική Θεραπεία;

  • Άτομα που έχουν αποκτήσει αυτογνωσία με άλλες παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας αλλά δεν έχουν απαλλαγεί από τα συμπτώματά τους εντελώς

  • Άτομα που δεν καταφέρνουν να νιώσουν και/ή να εκφράσουν πλήρως τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους (π.χ κατάθλιψη, burn out, κόπωση και διατροφικές διαταραχές)

  • Άτομα που υποφέρουν από πρώιμες δυσκολίες να συνάψουν σχέσεις και δεσμούς

  • Άτομα που έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες κι υποφέρουν από συμπτώματα που οφείλονται σε αυτές (π.χ ατυχήματα, πόλεμος, σεξουαλική παρενόχληση, μετατραυματικό στρες, πένθος)

  • Άτομα με ενοχλήσεις κυρίως σωματικές όπως υπερδιέγερση, προεμμηνοροϊκά συμπτώματα ή επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς

 

      Η ψυχή και το σώμα αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Όταν πάσχει το ένα, μοιραία συμπαρασύρει και το άλλο, γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η αναζήτηση της ισορροπίας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών προβλημάτων, η ανάλυση των στοιχείων του χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας ενός ατόμου. Η διάγνωση των στοιχείων του Χαρακτήρα γίνεται μέσω του αναλυτικού και κλινικού ιστορικού του ατόμου, του Χαρακτήρα της θεραπευτικής σχέσης και της σωματικής κατάστασης του ατόμου.

     Το μεγάλο πλεονέκτημα της εισαγωγής του σώματος στη ψυχοθεραπεία,  είναι ότι αποκτάμε πρόσβαση και αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα ίχνη εμπειριών από την προλεκτική περίοδο, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στην σωματική μνήμη. Πεποιθήσεις, συναισθήματα και σωματικές εντάσεις που έχουν υιοθετηθεί κατ’ επανάληψη στα παιδικά χρόνια λόγω αντίξοων συνθηκών, επαναλαμβάνονται στην ενήλικη ζωή αυτόματα, κάτω από στρες, χωρίς να ισχύουν εκείνη την στιγμή οι συνθήκες που τις δημιούργησαν τότε.

     Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα σημάδια που το σώμα σας δείχνει !Ένας από τους στόχους που επιτελείται μέσα από την Ψυχοθεραπεία είναι αυτογνωσία και η  ίαση της ψυχο-σωματικής μας οντότητας.

 

 

Κοσμάτου Νεφέλη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

bottom of page