top of page
header_edited_edited.jpg

Ψυχοσεξουαλική θεραπεία

      Η σεξουαλικότητα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας του ανθρώπου και περιλαμβάνει την σεξουαλική του ταυτότητα, το ρομαντικό και σεξουαλικό του προσανατολισμό, τις επιθυμίες, τις συμπεριφορές, τις αξίες του κ.α. Η ύπαρξη σεξουαλικής υγείας και ικανοποίησης, έχει φανεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική ευεξία του ατόμου και στην ικανοποίηση που βιώνει από τις σχέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως λέγοντας σεξουαλική υγεία, δεν εννοούμε μόνο την απουσία κάποιας δυσκολίας ή δυσφορίας σχετικά με τη σεξουαλικότητα του ατόμου αλλά στην γενικότερη ευχαρίστηση που μπορεί να βιώνει συναισθηματικά, σωματικά και κοινωνικά.

      Παρόλο που αποτελεί ένα τόσο σημαντικό θέμα, η σεξουαλικότητα συνεχίζει να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα θέμα ταμπού, κάτι που παρεμποδίζει τους ανθρώπους σε κάποιες περιπτώσεις να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να εκφραστούν ελεύθερα, να μάθουν πως να προστατεύονται, και να μπορούν να συζητήσουν ή να απευθυνθούν σε ειδικούς όταν αντιμετωπίζουν κάποια σεξουαλική δυσκολία.

Τί είναι η ψυχοσεξουαλική θεραπεία και σε ποιά θέματα μπορεί να βοηθήσει;

Η ψυχοσεξουαλική θεραπεία αποτελεί μία εξειδικευμένη θεραπεία ζεύγους ή ατομική, που αφορά τα σεξουαλικά ζητήματα. Στοχεύει μεταξύ άλλων στην διερεύνηση και κατανόηση της σεξουαλικότητας των ατόμων, στην ενίσχυση της ικανοποίησης που βιώνουν, στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών τους δυσκολιών και στην ενίσχυση της σεξουαλικής ευχαρίστησης και οικειότητας σε συντροφικές σχέσεις

Κάποια από τα θέματα που η ψυχοσεξουαλική θεραπεία φαίνεται να έχει σημαντική αποτελεσματικότητα είναι στην απουσία σεξουαλικής επιθυμίας-ενδιαφέροντος, στη δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης, στη δυσκολία κορύφωσης, στην ύπαρξη πόνου που εμποδίζει τη σεξουαλικότητα του ατόμου, στη δυσκολία έκφρασης των επιθυμιών του  κ.α. Πολλές φορές, οι σεξουαλικές δυσκολίες μπορεί να συμβάλλουν σε αρνητική αυτοεικόνα, χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, προβλήματα στις σχέσεις όπως απομάκρυνση των συντρόφων και αύξηση των συγκρούσεων και συνολικά σε χαμηλότερη ευημερία.

 

Τί ρόλο διαδραματίζει το άγχος στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

     Γενικά, το άγχος σχετίζεται με την εμφάνιση και τη διατήρηση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών καθώς αποτρέπει το άτομο από το να αφεθεί στις αισθήσεις του, εμποδίζοντας έτσι τη φυσιολογική διέγερση των οργάνων και την ευχαρίστηση. Επίσης, το άγχος συχνά συνοδεύεται από την εστίαση του ατόμου σε ότι αρνητικό μπορεί να συμβεί και με μία επικριτική στάση προς τον εαυτό. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση δυσλειτουργίας ή οποία με τη σειρά της μπορεί να εντείνει το άγχος, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Ποια είναι τα αίτια των σεξουαλικών δυσλειτουργιών;

 

     Τα αίτια μπορεί να σχετίζονται με ψυχολογικούς, με βιολογικούς παράγοντες ή με συνδυασμό αυτών.

Κάποια παραδείγματα ψυχολογικών ατομικών παραγόντων είναι η σύνδεση του σεξ με ενοχές, η ύπαρξη σεξουαλικών ή άλλων ψυχικών τραυμάτων, η υπερίσχυση αρνητικών πεποιθήσεων, σημαντικές αλλαγές του τρόπου ζωής, η ύπαρξη σχετικών φοβιών, η ύπαρξη υπερβολικών προσδοκιών για το σεξ που οδηγούν σε απογοήτευση, η ύπαρξη κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών, προβλήματα στη σχέση και γεγονότα όπως η ύπαρξη κάποιας απιστίας.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες μέσα σε μια σχέση
 

Κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση και στη διατήρηση σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις σχέσεις είναι η συνεχείς και άλυτες συγκρούσεις, η χαμηλή οικειότητα των συντρόφων, η ύπαρξη καταπιεσμένων συναισθημάτων, η απόμακρη στάση, οι δυσκολίες στην επικοινωνία κ.α.

Κάποια συχνά επικοινωνιακά «λάθη» που μπορεί να συμβάλουν στην μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης αποτελούν:

  1. Η μη έκφραση των επιθυμιών και όσων δεν επιθυμούν τα άτομα.

  2. Η επικριτική στάση που μπορεί να είναι λεκτική και μη λεκτική πχ ένα υποτιμητικό βλέμμα όταν ο άλλος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

  3. Τα γρήγορα συμπεράσματα πχ η θεώρηση πως ο/η σύντροφος δεν μας πλησιάζει σεξουαλικά διότι δεν μας επιθυμεί πλέον,

  4. Η θεώρηση πως ο άλλος «φταίει για όλα».

  5. Η συνεχής σύγκριση με άλλα ζευγάρια που συχνά συνοδεύεται από ματαίωση και χαμηλή αυτοπεποίθηση.  

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοσεξουαλική θεραπεία στην ενίσχυση της σεξουαλικής ευχαρίστησης;

  • Στην κατανόηση και στην αποδοχή της σεξουαλικότητας του ατόμου καθώς και με διερεύνηση τρόπων που μπορεί να εκφραστεί.

  • Κατανόηση και αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών

  • Κατανόηση ζητημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία όπως η συναίνεση και η αποδοχή εαυτού

  • Αντιμετώπιση επικοινωνιακών ζητημάτων στις ερωτικές σχέσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση των δυσλειτουργιών

  • Εύρεση τρόπων που θα ενισχύσουν την συναισθηματική και σεξουαλική οικειότητα με τον/την σύντροφο.

     

Παναγιωτάκου Μαρία

Ψυχολόγος

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΜΥΡΤΩ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

logo.png

2130099040 - 6998725493

Αθηνάς 58, Κορυδαλλός

©2022 by Μyrto Panopoulou.

bottom of page